Αρχή / Φάκελος άρθρων / Η γη σε αριθμούς. Ενα αφιέρωμα στη ζωή του πλανήτη μας που κινδυνεύει  

Η γη σε αριθμούς. Ενα αφιέρωμα στη ζωή του πλανήτη μας που κινδυνεύει

Σήμερα στη γη κατοικούν 6,23 δισεκατομμύρια άνθρωποι (για την ακρίβεια ο αριθμός στις 21-3-2002 ήταν 6.212.868.920 , δηλαδή διπλάσιος από ό,τι το 1960).
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑGAZINO της 14.4.2002
Από αυτούς περίπου 1 δισεκατομμύριο είναι νέοι , ηλικίας από 15 ως 24 χρόνων.
Η πρόβλεψη για το 2050 ; Δεν είναι μία . Υπάρχουν δύο σενάρια : το πιο απαισιόδοξο υπολογίζει τον πληθυσμό σε 9,3 δισεκατομμύρια , ενώ το πιο αισιόδοξο σε 7,9 δισεκατομμύρια .
Στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιστοιχούν τρία παιδιά σε κάθε γυναίκα.
Στις ανεπτυγμένες χώρες η αντιστοιχία αυτή είναι 1,6 παιδί ανά γυναίκα.
Ο πληθυσμός των περιοχών αυτών σταδιακά γερνάει.
Παράλληλα ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και ανέρχεται στα 66 χρόνια (από 46 που ήταν το 1950).
Ο ιός του AIDS όμως μειώνει το προσδόκιμο ζωής.
Όπως υπολογίζεται , το 2015 ο μέσος όρος ηλικίας στις χώρες που πλήττει περισσότερο ο θανατηφόρος ιός θα είναι τα 60 χρόνια , αντί τα 70 .

Το νερό :
Ενώ τα τελευταία 70 χρόνια ο πληθυσμός της γης έχει τριπλασιαστεί , η κατανάλωση νερού έχει εξαπλασιαστεί.
Και μάλιστα κατά έναν «παράλογο» τρόπο. Δηλαδή : μόνο το 50% του πόσιμου νερού καταναλώνεται ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου σε «κατανάλωση» ύδατος . Το ένα τρίτο του υπόλοιπου 50% καταναλώνεται σε αγροτικές καλλιέργειες και ένα μεγάλο ποσοστό απλώς σπαταλάται , χωρίς να διοχετεύεται η χρήση του σε συγκεκριμένη δραστηριότητα . Παράδειγμα : οι βρύσες που τρέχουν άσκοπα…
Το 2025 οι ανάγκες μας σε πόσιμο νερό θα αυξηθούν και θα ανέλθουν στο 70% του διαθέσιμου πόσιμου ύδατος.
Το 2000 , 508 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές με σοβαρή ανεπάρκεια νερού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις , το 2025 ο αριθμός αυτός περίπου θα εξαπλασιαστεί , αγγίζοντας τα τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 48 χώρες με πρόβλημα λειψυδρίας . Και το 2050 , 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από 45% του συνολικού πληθυσμού δηλαδή) δεν θα έχουν ούτε την απαιτούμενη ποσότητα νερού (50 λίτρα την ημέρα για να ζήσουν).
Πολλές χώρες εκμεταλλεύονται λίμνες και θάλασσες προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη νερού. Οι στάθμες σε πόλεις της Κίνας , της Λατινικής Αμερικής και της Βόρειας Ασίας μειώνονται ετησίως δραματικά. Το 1977 ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα στέγνωσε για 226 ημέρες , σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά.
Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO) υπολογίζει ότι 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 90% - 95% των βιομηχανικών αποβλήτων απορρίπτεται σε υδάτινους χώρους μολύνοντας το νερό. Οι τεχνολογικές λύσεις είναι περιορισμένες και ακριβές. Το αφαλατισμένο νερό ικανοποιεί σήμερα μόνο το 1,1% του πληθυσμού.
Η τροφή :
Την περίοδο 1985 – 1995 η παραγωγή τροφής σε 64 από τις 105 αναπτυσσόμενες χώρες ήταν μικρότερη από την κατανάλωση.
Η Αυστραλία , η Ευρώπη και η Βόρια Αμερική διαθέτουν τεράστια πλεονάσματα τροφής και είναι ικανές να επεκτείνουν την παραγωγή τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το μεγαλύτερο μέρος του Τρίτου Κόσμου πλήττεται από έλλειμμα τροφής. Οι χώρες αυτές , σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO) , δεν παράγουν αρκετά για να θρέψουν τον πληθυσμό τους ούτε έχουν τους οικονομικούς πόρους για να εισάγουν προϊόντα που θα καλύψουν το έλλειμμά τους. Αποτέλεσμα : 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό και δύο εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν άγχος για την εξοικονόμηση ακόμη και του «επιούσιου άρτου».
Σήμερα το 90% των «πηγών» της τροφής προέρχεται από 15 σιτηρά – τα κυριότερα από αυτά είναι το ρύζι , το σιτάρι και το καλαμπόκι , τα οποία και καλύπτουν τις ανάγκες των δύο τρίτων του πληθυσμού της Γης.
Ως το 2025 , 60.000 φυτείες που παράγουν τα σιτηρά αυτά θα καταστραφούν.
Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα γεννηθούν θα πρέπει η παραγωγή της τροφής να διπλασιαστεί.
Το κλίμα :
Την αύξηση του πληθυσμού ακολούθησε και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Από 534 μετρικούς τόνους το 1900 άγγιξε τους 1.900 τόνους το 1997 , θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα κατά 5,8οC , αύξηση που δεν είχε δει η Γη τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Το 2100 η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου μισό μέτρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες , αν και καλύπτουν μόνο το 4,6% του πληθυσμού της
Γης , παράγουν το ένα τέταρτο του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας αλλά και οι πλημμύρες που αναμένονται από την αύξηση στάθμης των υδάτων θα οδηγήσουν σε μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών στις πιο «ασφαλείς» γωνιές του πλανήτη , με αποτέλεσμα την ερήμωση ολόκληρων χώρων.
Πλούσιοι και Φτωχοί :
Οι οικονομικές συναλλαγές στον πλανήτη ανέρχονται σε 30 τρις. δολάρια ετησίως. Την ίδια στιγμή 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Παράλληλα , στις ΗΠΑ το μέσο εισόδημα των 286 εκατομμυρίων κατοίκων είναι55 δολάρια την ημέρα.
Το 60% των 4,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις υπανάπτυκτες και στις αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται υγειονομικά μέτρα (ένα ποσοστό 20% δεν έχει πρόσβαση σε νοσοκομεία).
Το ένα τρίτο από αυτούς δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό , ενώ 20% των παιδιών δεν πηγαίνει σχολείο.
Καθημερινά 160.000 άνθρωποι μεταναστεύουν από την επαρχεία στις μεγαλουπόλεις , στις οποίες «φιλοξενείται» σήμερα ο μισός πληθυσμός της Γης.
Αιτίες Θανάτου :
Η καταστροφή του περιβάλλοντος ευθύνεται για το 20% - 25% των θανάτων παγκοσμίως.
Μολυσμένα νερά και κακές συνθήκες υγιεινής σκοτώνουν 12 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο.
Αλλά τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας (κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες).
Από το 1900 η βιομηχανοποίηση έχει επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 100.000 νέες χημικές ουσίες , οι παρενέργειες των οποίων παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό άγνωστες.